Om os

Vores Bornholms Ismejeri

Historien om vores ismejeri på Bornholm tager sin start i sommeren 2006. Da besluttede vi nemlig at flytte fra indre København til solskinsøen i Østersøen. Vi overtog et gammelt bindingsværkshus i Svaneke midt i højsommeren, alt imens køkkenhaven bugnede med solmodne ribs, solbær og stikkelsbær, jordbær og rabarber.
Kontrasten til lejligheden i det centrale København med sneglefart i myldretiden og trængsel ved supermarkedets køledisk i ulvetimen var enorm.
Det var en udfordring at bruge alle havens bær, og stikkelsbærgrød blev aldrig særlig populært blandt husets yngste generation. Den nyerhvervede ismaskine vandt derfor hurtigt over saftpresse og grødkogning. Selv husets yngste fandt det nu spændende at udvikle nye opskrifter med bær og frugter.

Hurtigt greb det om sig, og venner og bekendte måtte finde sig i at blive udsat for kvæde-is, æble-kanel-is og stikkelsbær- og ribs-sorbet. Ofte flere forsøg med de samme råvarer. Nogle
gange frembragte vi fantastiske kreationer, andre gange nåede vi ikke samme cremede resultat. Det blev en passion for os, og passionen udviklede sig til en mission om hele tiden at lave en bedre is. Vi udforskede nye smagsvarianter, kombinerede bær og krydderier, testede forskellige vanilje-sorter og søgte efter alverdens opskrifter i bøger og på internettet.

Det gik hurtigt op for os, at vi med isen havde fundet et samlingspunkt og en interesse for hele familien, som vi brændende ønskede at beskæftige os med fremover. Og snart var beslutningen truffet: Vi ville åbne et bornholmsk ismejeri med verdens bedste og mest cremede is i masser af spændende og nyfortolkede varianter. Ambitionerne fejlede ikke noget.

Vi tænker altid på is! En hverdagstur i supermarkedet eller en travetur i naturen bliver til en opdagelsesrejse efter ingredienser og overvejelser om, hvordan man kan bruge dem i is. Stort set alt kan bruges. Vi måtte også en tur til Italien for at lære mere om isproduktion. Italienerne er regerende verdensmestre i is. Og da Jonas allerede i studietiden havde boet i Bologna, var der ikke langt fra idé til handling.

I Italien mødte vi en ægte isprofessor, der som alle andre italienere mener, at den eneste rigtige is er gelato. På skolebænken lærte vi om produktionsteknik, formler og udregninger og teoretiske betragtninger. Men vigtigst af alt fik vi uvurderlig inspiration til at sammensætte grundopskrifterne til vores egen, nordiske is.
Alt imens vi lærte os den ædle kunst at lave is, gik tiden også med at restaurere naboens gamle bindingsværkshus. Her indrettede vi vores ismejeri.

I ismejeriet har vi sat en ære i at tilbyde nye og anderledes is sammen med de elskede klassikere. Vi har bl.a. serveret sorbet af røget bornholmerlaks, flødeis med skvalderkål, grønærtis og is med solmodne hyben fra strandstien krydret med bornholmsk peberrod. Et af de helt store hit har været Skipper Skræk-isen med spinat, men det var vist ikke så meget for de kulinariske kvaliteter som for ideen om de store muskler.

Vores bornholmske ismejeri er åbent hver dag fra påske til efterårsferien. Resten af året samler vi ny inspiration. Vi smager på råvarer og finder nye ingredienser, besøger kolleger kloden rundt og tester nye isvarianter. Målet er at udfordre og dygtiggøre sig. Vi gør os hele tiden umage, og det er netop kreativiteten og den løbende udvikling, der giver os energi og motivation til arbejdet. Det er derfor hvert år en ny fornøjelse at slå dørene op til en frisk sæson med nye smagsoplevelser.