Råvarerne

Jerseymælk til flødeisen
Når man har en ambition om at lave verdens bedste flødeis, må man naturligvis stille store krav til de råvarer man bruger. Vi henter mælken til vores bornholmske jerseyføldeis på to udvalgte gårde. Den ene, Skovvang, ligger lige udenfor Svaneke. På Skovvang har Hans Verner sine 150 jerseykøer, der græsser på området omkring gården når temperaturen er høj nok. Det er en fornøjelse at være med til at lukke køerne ud på marken den første varme forårsdag. Selvom de måske først virker lidt forsigtige, hopper og danser de af glæde over den friske luft og det saftige græs.

Den anden gård er Trommeregård, der ligger lidt udenfor Klemensker. På Trommeregård har Ulla og Henrik har ca. 170 jerseykøer. Jerseymælk er både federe og mere proteinrig end mælk fra andre racer. Jerseykoen, der ofte er brun og lidt mindre end både den sortbrogede ko og den røde malkeko, er meget nysgerrig. De kommer helt sikkert hen til dig og vil snuse og håber på en godbid, hvis du kommer på besøg på en bondegård med jerseykvæg. Det er i øvrigt i Klemensker at øens berømte Andelsmejeri har hjemme. Andelsmejeriet er især kendt for sin danablu-ost, der eksporteres i stor stil til hele verden.

Råvarerne til bornholmsk flødeis: brombær

Bær og frugter fra øens haver
Vi bruger lokale bær og frugter når det er sæson og vi kan få fat i dem. Men fordi efterspørgslen er høj, kan vi ikke altid at vi kan få nok bær og frugt. Vi får æbler fra Henrik og Brith, der ejer Krogsholm Frugtplantage. Plantagen ligger i Kongens Mark, lige op ad Rø Plantage. Hindbærrene får vi fra Gunvor - og hun er ofte leveringsdygtig i de skønneste solmodne brombær. Fra de lokale haver i byen får vi både morbær og figner når de er i sæson - og i slutningen af august får vi ferskner fra Bølshavn.

Nye standarder for is?
I ismejeriet sætter vi en ære i at tilbyde nye og anderledes is sammen med de elskede klassikere. Vi har bl.a. serveret sorbet af røget bornholmerlaks, flødeis med skvalderkål, grønærtis og is med solmodne hyben fra strandstien krydret med bornholmsk peberrod. Et af de helt store hit har været Skipper Skræk-isen med spinat, men det var vist ikke så meget for de kulinariske kvaliteter som for ideen om de store muskler.

 

Eksotiske smage fra alverdens lande
Vi bruger gerne krydderier, frugter og bær fra alverdens lande. Vi elsker at finde og opdage nye smage, teknikker og traditioner.
Når ismejeriet er lukket om vinteren, samler vi ny inspiration. Vi smager på råvarer og finder nye ingredienser, besøger kolleger kloden rundt og tester nye varianter. Målet er hele tiden at udfordre og dygtiggøre sig. Vi gør os hele tiden umage, og det er netop kreativiteten og den løbende udvikling, der giver os energi og motivation til arbejdet.

Råvarerne til bornholmsk is: Jerseyko på Skovvang